Erkende opleiding costumière/ coupeuse/coupeur

Vanaf oktober 2019 kun je bij ons een opleiding tot costumière en vervolgens zelfs een opleiding tot coupeuse/ coupeur volgen. We hebben ons aangesloten bij HCH modevakscholen. HCH bieden een flexibel maar gestructureerd systeem. Je kan in je eigen tempo het lesmateriaal uitwerken, maar de kwaliteit eisen zijn hoog. Je leert dus echt prachtige maatkleding ontwerpen en naaien. Deze opleiding is door MODINT (vereniging mode en textielbranche) gecertificeerd en erkend.

In deze opleiding komen veel technieken aan bod (ritsen, zakken, sluitingen, kragen en mouwen inzetten, etc.), ook leer je patroontekenen en theorieën die je bij patroontekenen (ontwerpen, uittekenen en aanpassen, van allerlei kledingstukken) tegenkomt. Aan de hand van tekeningen, en vanzelfsprekend ook in de lessen, wordt alles uitgelegd.

Het lesmateriaal bestaat uit 5 door de HCH geleverde mappen. Dit bevat alle benodigde stoffen, fournituren en patroonteken-materiaal. Je kunt dus direct aan de slag. Het fijne van deze mappen is, dat je na het volgen van de opleiding, je een bijzonder mooi naslagwerk hebt, waarin je altijd alles terug kunt vinden. Je sluit de opleiding af met een examen bij de hoofdvestiging van HCH in de buurt van Rotterdam. Eenmaal geslaagt ben je costumière. Hierna kan men verder doorgaan met de opleiding tot coupeuse/ coupeur.

Meer weten over de deze opleiding kijk dan op https://www.hch-cursussen.nl/opleiding/costumiere/

Deel A

In het eerste deel leer je het tekenen van heel veel verschillende rokken. Ook alle naaitechnieken die in al deze rokken voorkomen worden in dit boek beschreven en genaaid.

Deel B

In deel B leer je het tekenen van diverse broekrokken en heel veel broeken voor dames, heren en kinderen. In de afwisselende praktijklessen leer je alle voorkomende technieken te naaien die in een dames- heren- of kinderbroek gebruikt worden.

Deel C

In dit deel leer je het tekenen van blouses, japonnen, tunieks, overgooiers en overhemden enz. Je leert kragen opzetten en mouwen inzetten en afwerken met bijvoorbeeld een manchet. Ook de bijbehorende naaitechnieken worden weer geleerd.

Deel D

In deel D leer je het tekenen van alle soorten kragen en mouwen die je je maar kunt bedenken. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het zelf ontwerpen van kleding. Je leert het inzetten van de mouw en het aannaaien van verschillende kragen. Ook leer je het innaaien van de voering.

Deel E

In deel E leer je niet dagelijkse kleding maken, zoals luxe lingerie en badkleding. Maar ook trainingspakken. In dit laatste deel behandelen we ook Textielwarenkennis, want het is belangrijk om te weten waar bepaalde stoffen van gemaakt worden en hoe je deze moet behandelen.