Moulage Cursus

Deze moulage cursus bestaat uit een beginners- en een gevorderden serie van 2 x 4 lessen, die elk afzonderlijk gevolgd kunnen worden.

Moulage is een speelse en sculpturale manier van ontwerpen en een eye opener op creatief vlak. Moulage betekent letterlijk het ‘vormen van een kledingstuk’ direct op de paspop, zonder eerst gebruik te maken van een patroon. De vorm die hierdoor ontstaat wordt erna op patroon gezet en uitgevoerd in materiaal naar keuze.

Deel I, starten met moulage, basistechnieken

Data: zondagmiddag 1, 8, 15 en 22 oktober 2023
tijdstip: 13:00-16:00
niveau: beginners
kosten: €275,- inclusief moulage materiaal

In het eerste deel van de moulage cursus maak je kennis met technieken die nodig zijn om te mouleren en eindigt met een inventief, eigen ontwerp vanuit moulage op patroon.

les 1: Uitleg van basistechnieken (markeringen op stof, draadrichting, speldtechniek), mouleren top, rechte rok en mouw
les 2: mouw en rok op patroon zetten. Mouleren van een gekozen ontwerp van een foto.
les 3: Mouleren van een trenchcoat met raglan mouw op de pop.
Les 4: Toepassen van vrije vorm moulage in een gekozen kledingstuk en dit op patroon zetten.

Deel 1 eindigt met een moulage dat is toegepast in het patroon van een simpel kledingstuk (bijvoorbeeld een jurk of rok). Instructies worden gegeven om dit patroon thuis zelf in gekozen stof uit te voeren. Er wordt gewerkt op poppen van Studio Zip.

Schrijf je hier in

Deel II vervolg; ontwerpen met moulage,
moulage technieken toepassen in een compleet kledingstuk

Data: staat niet gepland
tijdstip: 18:30-21:30 uur
niveau: cursus 1 hebben afgerond, of elders ervaring op hebben gedaan.
kosten: €265,- (inclusief moulage materiaal)

De tweede serie van de moulage cursus belicht het speelse en experimentele karakter van deze techniek en geeft veel ruimte voor je creativiteit d.m.v. het toepassen van moulage om eigen ontwerpen te creëren en uit te voeren. We gaan verder in op het mouleren vanuit experiment in combinatie met patroontekenen. Hierbij komt het integreren van kledingdetails (zakken, kragen, sluitingen) in het ontwerp aan bod.

les 1: experimenteren met stof: schuin van draad, recht van draad, spelen met valling, draperieën, plooien etc. Daarnaast het werken aan het ontwerp voor het te maken kledingstuk.
les 2: Interessant gegeven verfijnen. De moulage op patroon zetten en tot compleet kledingstuk maken. Na deze les werk je ook thuis verder aan het in elkaar zetten van het kledingstuk.
les 3: details toevoegen aan kledingstuk als zakken, kragen, sluitingen
les 4: verder uitvoeren van het kledingstuk

Deel 2 van de moulage cursus eindigt met een gedegen kennis van mouleren en hoe dit toe te passen in een compleet kledingstuk met details. Afhankelijk van de snelheid van uitvoering en de moeilijkheidsgraad van je kledingstuk ga je met een compleet uitgevoerd ontwerp naar huis.

Schrijf je hier in