Beginners workshop

Speciaal voor mensen zonder ervaring biedt Studio ZIP een naaiworksop beginners aan. Deze workshop is geschikt voor iedereen, ook kinderen vanaf 10 jaar. We gaan een A-lijn rok maken uit het leuke boek ‘allemaal rokken’ van Mme Zsa Zsa. Je kan ook kiezen voor een sweater of hoodie (voor mannen bieden we het maken van een sweater aan, zie hieronder). Of een broek met elastieken tailleband. Voor kinderen is er ook de mogelijkheid tot het maken van een tasje.

In de naaiworkshop voor beginners komen alle basics komen aan bod; patronen leren lezen en overnemen, patronen aanpassen aan je eigen maat, patronen uit de stof knippen, leren omgaan met de naaimachine (spanning, inrijgen etc), het in elkaar zetten van je kledingstuk, ritssluitingen etc. In onze naaicursus voor beginners kun je het perfecte kledingstuk maken, op maat op jouw lichaam of naar jouw smaak.

2 zaterdagen van 5 uur.
Data: 25 mei en 1 juni; 5 en 12 oktober 2024.

Deze korte naaicursus bestaat uit 2 lessen en is bedoeld voor iedereen die nog geen ervaring heeft met het maken van eigen kleding. In deze 2 lessen leer je zelfstandig een A-lijn rok te maken naar jouw wens en gemaakt op jouw lichaam. Optioneel maken we een simpele top als er lestijd over is.

Je werkt op je eigen tempo.

De opbouw van de cursus is bij benadering als volgt (volgorde kan afwijken, maar inhoud blijft gelijk):

1. Patroon uitkiezen geschikt voor beginners: We leren je hoe je je eigen maten moet opnemen en hoe je het patroon kunt overnemen van het radarblad. Je leert technieken om de patronen op jouw maat te maken. Op deze manier krijg je meer inzicht over hoe kleding in elkaar zit en leer je sneller zelfstandiger te werken. Tijdens de eerste les adviseren we je over de stofkeuze en leggen de voor- en nadelen van materialen uit.

2. Verder uitwerken van patroon en stoflegging. Veel mensen hebben geen standaard maten, bijvoorbeeld bij de heupen maat 40 en bij de buste maat 38. Ook hebben mensen een kortere of langere rug dan standaard, of lange of korte benen. Heel normaal allemaal, en gelukkig kunnen wij je leren hoe je dit aanpast in je patroon! Knippen, plakken en puzzelen maar! Als het patroon helemaal goed is gaan we het op de stof leggen en knippen. We leren je hoe je ‘knipvoorbeelden’ kunt lezen om je patroondelen zo efficiënt mogelijk op de stof te leggen. Ook termen als ‘recht van draad’ en zomen aantekenen kan je na deze les toepassen. Sommige mensen hebben 2 lessen nodig voor dit onderdeel, bijvoorbeeld als je veel moet aanpassen aan je patroon.

3. Leren omgaan met de naaimachine. In deze les leer je het inrijgen van de naaimachine, draad op het spoeltje zetten, de juiste spanning instellen van de machine, aan- en afhechten, rechtdoor en in bochtjes naaien. Zigzag steek en rechte steek leer je gebruiken. Als je wilt kan je ook proefjes op de lockmachine maken. Als je het al aandurft kan je beginnen met je patroondelen in elkaar te zetten.

4-8. Je kledingstuk in elkaar zetten. Bij het in elkaar zetten van de kleding komen een aantal vaardigheden van pas die steeds terug komen. Je leert deze vaardigheden te doorzien, en hierdoor doe je snel ervaring op. Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw specifieke vragen. Als je een werkstuk met een rits hebt uitgekozen leren we je deze natuurlijk er op een goede manier er in te zetten.

Na deze cursus kan je doorgaan met het volgen van reguliere naailessen (zie ‘lessen‘ voor tijden). Omdat je persoonlijk begeleid wordt kunnen er verschillende niveau’s in één les naast elkaar werken. Er kunnen max. 6 mensen meedoen per groep.

 • Niveau: beginner
 • Prijs: €125,- (exclusief materiaal)
 • Duur: 11:30 tot 16:30 uur (neem lunch mee, voor thee en koffie zorgen wij)

Voor mannen die willen leren kleding maken!!!

Maak je eigen trui van sweaterstof.
De opbouw voor de cursus is hetzelfde maar alleen maken we een eenvoudig model sweater; de Chess Sweater uit Victor La maison. We raden deze sweater aan als een eerste project omdat het vrij eenvoudig te maken is. Wij hebben het patroon dat je kunt gebruiken en hiervoor moet je zelf stof en garen aanschaffen. De benodigdheden aan stof is 1 meter. Mocht je toch liever iets anders maken dan hebben we ook andere patronen.

  Sweater of rok?

  KIES DATUM

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze workshops en masterclasses!

  We spammen niet! Je kan je elk moment afmelden.