over ons


Hallo!

Jolanda is een van de oprichters van Studio ZIP, een dynamische naaistudio gevestigd in Den Haag. Sinds eind 2011 geven wij lessen, cursussen en workshops in het ontwerpen én naaien van mode.
Liefde voor het ambacht zit er eigenlijk al heel lang in; Jolanda’s oma was coupeuse,  In navolging van haar oma heeft Jolanda de opleiding ‘Mode en Kleding’ gevolgd. De vaardigheden die ze daar leerde kon ze toepassen bij een kindercircus, waar ze jarenlang kostuums en decors maakte.

Studio ZIP is gegroeid en naast Jolanda werken we nu met een leuk team van coupeuses en voormalige studenten.

‘Dat ambachtelijk werken zit in mijn genen. Wat wij met studio ZIP willen overdragen aan onze cursisten is dat het voldoening geeft om zelf dingen te te creëren. Je moet meer moeite er voor doen dan een kledingstuk vluchtig aanschaffen in een winkel, en daardoor heeft het meer waarde. Je koestert het zelfgemaakte object meer omdat je het hebt zien ontstaan.’

Naast naailessen biedt Studio ZIP méér. ‘We zijn erg gegroeid de laatste jaren. Dit komt denk ik doordat het momenteel heel populair is om zelf kleding te maken, maar ook door wat we uitstralen. Wij zijn enthousiaste naaisters die de liefde voor het vak willen overdragen op een ontspannen manier.’

Wij vinden het belangrijk dat het ook voor gezinnen met lage inkomens mogelijk is om hun creativiteit te ontplooien. Met Studio ZIP willen we bereiken dat iedereen creatieve cursussen kan volgen. Om deze reden zijn wij een samenwerking met de Ooievaarspas en Stichting Leergeld aangegaan. Minima krijgen 50% korting en kinderen kunnen zelfs gratis een cursus volgen, en een naaimachine via de stichting krijgen.’

Studio ZIP biedt een gevarieerd programma aan vol leuke cursussen en workshops. Voor kinderen envolwassenen (mannen en vrouwen).

Sinds 2019 bieden we ook een erkende Costumiere en Coupeuse opleding aan. Hiermee hebben we ons aanbod verder verbreed en bieden we professionaliteit in het leren maken van mode. We hebben ons aangesloten bij Mode op Maat, dit is een landelijke organisatie voor modevakscholen. Kijk voor meer info hier.

Facebook: studiozipnaailes
Instagram: studiozipthehague

De docenten en medewerkers van Studio ZIP

Jolanda Jansen

Op mijn 16e heb ik de opleiding mode en kleding Den Isselborgh gevolgd in Zutphen. Ik wilde iets creatiefs doen en dit was een eerste goede mogelijkheid. Daarnaast had ik als kind ook al veel uitgeprobeerd op mijn Singer handnaaimachine. Hierna ben ik grafische vormgeving gaan doen. Deze combinatie van skills kon ik goed gebruiken bij mijn baan bij circus Jopie in Utrecht, waar ik kostuums en decors maakte. In de avonduren ben ik in Den Haag de kunstacademie gaan doen richting beeldende kunst. Mijn eerste atelier had ik in de Bink 36. Er was vraag naar het leren van kleding maken onder medehuurders en vrienden. Zo is studio ZIP ontstaan met het geven van 2 lessen per week naar nu 15 lessen per week. Om mijn vaardigheden te verbreden heb ik masterclasses gevolgd bij modevakschool Terzi in Amsterdam. Hier heb ik couture technieken leren maken op een zo efficiënt mogelijke manier. Ik vind het erg leuk om kennis over te dragen met daarbij gebruik te maken van mijn creativiteit. Samen zoeken naar een zo goed mogelijke manier om een idee uit te werken en dit op ieder zijn eigen niveau en volgens zijn of haar wens.

Bodine Zuurmond

Ik heb met veel plezier de opleiding Creatief Vakman gevolgd bij het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam en ben afgestudeerd met specialisatie hoedenmaker. Naast het maken van hoeden werk ik ook graag met kinderen. Dat doe ik eigenlijk al sinds ik op de middelbare school zat in Den Haag. Toen ik dus de gelegenheid kreeg om bij studio ZIP te gaan werken was het voor mij meteen een Ja ! Ik wil graag de kinderen gaan lesgeven om ze hun eigen kleding te  leren maken en hun eigen-wijze creativiteit te leren ontdekken. Met en voor kinderen werken geeft mij plezier en zij zijn op hun beurt weer een inspiratie voor mij. Zelf ben ik ook als klein kind begonnen met naaien samen met mijn oma.   Ik vind het heel fijn dat ik mijn kennis, mijn creativiteit en ervaring kan delen met kinderen, zodat zij er later als ze wat ouder zijn ook wat mee kunnen en kennis hebben hoe een naaimachine werkt. Mijn lessen zijn naast het leren van de technische kneepjes, vooral creatief gericht. Ik wil een kind de vrijheid geven zijn of haar eigen creativiteit te ontdekken en daarbij ondersteunend zijn. . .  

Sylvia Walsarie Wolff

Hi, ik ben Sylvia Walsarie Wolff, docent op de woensdagavond en af en toe  invaller. Als kind heb ik van mijn moeder leren naaien; mijn eerste werkstuk was een bikini van denim, heel praktisch :-).  Tweede werkstuk was een gilletje van denim dat ik samen met een vriendin had gemaakt van een veel te moeilijk patroon. Op school oogstten we zoveel succes met onze gilletjes dat we ze op bestelling gingen maken. In mijn studententijd maakte ik vooral broeken voor feestjes van lapjes van de markt, vermaakte ik gordijnen voor vrienden en stoffeerde ik eetkamerstoelen die we bij grofvuil vonden. Kortom: mijn naaimachine was mijn beste vriend. Fast forward naar 2020: ik werd 60 en nam me voor alleen nog maar dingen te doen die ik leuk vind. Zo onstond het idee om te leren naaien 'zoals het hoort' en niet zoals ik dacht dat het moest. Ik begon met de opleiding Costumière onder de bezielende leiding van Jolanda (en soms een andere collega). Deze opleiding heb ik recent afgerond, dus ik weet nu hoe het hoort. Het leuke van lesgeven vind ik het contact met de cursisten, zien hoe ze zich ontwikkelen en het samen uitvinden hoe te komen tot het mooiste resultaat.  

Stephanie Jansen

Ik ben Stephanie Jansen en ik ben al sinds mijn vijfde jaar bezig met het maken van kleding. In mijn ogen is dit de leukste hobby die er bestaat! Ik vind het geweldig dat ik de kans krijg om anderen de kunst van het kleding maken bij te brengen! Mijn pad heeft me gebracht van een mode-academie naar een rol als planner in het bedrijfsleven, en vervolgens naar het vak van coupeuse. En nu sta ik op het punt om opnieuw een sprong te wagen naar de wereld van online assistentie. Ik houd van verandering 😊 Naast mijn liefde voor kleding maken, koester ik ook een diepgewortelde liefde voor de zon. Dat is precies de reden waarom ik de overstap naar online werk maak, zodat ik deze droom kan verwezenlijken: werken onder de schaduw van een palmboom. Daarom zul je me gedurende de helft van het jaar niet vinden als docent in het atelier van Studio Zip maar alleen als je ons een e-mail stuurt!  

Ingrid Mulder

Hallo, ik ben Ingrid. Van jongs af aan was mijn hobby kleding maken. Op mijn twaalfde jaar ging ik daarom naar de modevakschool, een opleiding van 8 jaar. Tijdens en na mijn opleiding ben ik gaan werken bij Hardies mode, een zeer exclusieve en stijlvolle mode zaak in Den Haag. Daar heb ik op het atelier gewerkt. Mijn bezigheden waren het ontwerpen, het maken en het vermaken van kleding. Ook heb ik er studenten opgeleid die daar stage liepen. Naast mijn werk gaf ik nog naailes. Van mijn hobby heb ik dus mijn vak gemaakt. Na mijn werk bij Hardies ben ik als zelfstandige aan de slag gegaan en heb ik onder andere kleding gemaakt voor Edgar Vos en Paul Schulten. Nu geef ik met veel plezier les bij Studio Zip, waar ik mijn passie voor kleding maken aan jong en oud probeer over te dragen.