Uittip: Roaring Twenties & Art Deco

Vanaf aankomend weekend kun je op maar liefst twee plekken onderdompelen in de glitter en glamourwereld van begin vorige eeuw: in Den Haag en in Tilburg. Op 9 december gaat de expositie 1920s Jazz Age, Fashion and Photography van start. De tentoonstelling Art Deco in het gemeentemuseum is nu al te zien.

Paul Poiret

De tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag draait vooral om de ontwerpen van de Franse couturier Paul Poiret. Hij staat vooral bekend om het bevrijden van vrouwen uit hun korset, al kreeg men daar wel de weinig comfortabele strompelrok voor terug. Los van hoe vrouw(on)vriendelijk Poiret was, zijn ontwerpen zijn schitterend om te zien. Naast kleiding is er nog veel meer moois te zien: prenten, schilderijen van o.a. Kees van Dongen, meubels en sieraden. Nu nog wat jazz op de achtergrond en je bent terug in de tijd. De tijd van feestjes met kreeft, cocaïne en verkleedpartijtjes.

Ontwerp je eigen flapper dress

Nog meer moois is er te zien in het Textielmuseum in Tilburg. In de expo 1920s Jazz Age zijn 150 kledingstukken en accessoires uit the roaring 20s bij elkaar gebracht. Daarnaast zijn er filmfragmenten en originele foto’s te zien. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Het Textielmuseum biedt een aantal workshops en masterclasses aan om je eigen 20s look te creeren. Er zijn workshops zijde schilderen en sieraden maken en masterclasses patterncuting a la madame Vionet (één van de grondleggers van moulage).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *