Lekker lezen in de kerstvakantie

Lekker lezen over kleding

Wat is er fijner dan wegkruipen op de bank met een goed boek terwijl buiten de wind om je huis giert en de regen tegen het raam klettert? Jij kunt ook niks bedenken? Mooi dan heb ik hier twee fijne leestips voor je, speciaal voor mode en kledingfanaten:

Ileen Montijn, Tot op de draad

Ruil je weleens kleding of koop je weleens iets tweedehands? In dat geval ben je in goed gezelschap. Een van de weetjes die Ileen Montijn voor je heeft opgedoken is dat er een speciale kledingruilbeurs was voor het corps diplomatique in Den Haag. In tot op de draad schetst Montijn hoe textiel in het verleden – in alle lagen van de bevolking – steeds weer een nieuw leven kreeg.

Marieke Eyksloot, Talking dress

In Talking dress roept Marieke Eyksloot juist op om hergebruik en minder kopen in ere te herstellen. Textiel lijkt haar waarde te zijn verloren door fast fashion, collecties volgen elkaar in razend tempo op en moeten zo goedkoop mogelijk worden geproduceerd. Ten koste van de textielarbeider die onder gevaarlijke omstandigheden laagbetaald en zwaar werk verricht èn slecht voor het milieu. Toch is Talking Dress geen zware kost. Marieke slaagt erin de problematiek helder toe te lichten en voor iedereen bereikbare alternatieven te bieden. Van tweedehands kopen tot upcycelen en zelf maken.

Veel leesplezier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *