Uittip: Roaring Twenties & Art Deco

jazz age& art deco

Vanaf aankomend weekend kun je op maar liefst twee plekken onderdompelen in de glitter en glamourwereld van begin vorige eeuw: in Den Haag en in Tilburg. Op 9 december gaat de expositie 1920s Jazz Age, Fashion and Photography van start. De tentoonstelling Art Deco in het gemeentemuseum is nu al te zien.

Paul Poiret

De tentoonstelling in het Gemeentemuseum in Den Haag draait vooral om de ontwerpen van de Franse couturier Paul Poiret. Hij staat vooral bekend om het bevrijden van vrouwen uit hun korset, al kreeg men daar wel de weinig comfortabele strompelrok voor terug. Los van hoe vrouw(on)vriendelijk Poiret was, zijn ontwerpen zijn schitterend om te zien. Naast kleiding is er nog veel meer moois te zien: prenten, schilderijen van o.a. Kees van Dongen, meubels en sieraden. Nu nog wat jazz op de achtergrond en je bent terug in de tijd. De tijd van feestjes met kreeft, cocaïne en verkleedpartijtjes.

Ontwerp je eigen flapper dress

Nog meer moois is er te zien in het Textielmuseum in Tilburg. In de expo 1920s Jazz Age zijn 150 kledingstukken en accessoires uit the roaring 20s bij elkaar gebracht. Daarnaast zijn er filmfragmenten en originele foto’s te zien. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Het Textielmuseum biedt een aantal workshops en masterclasses aan om je eigen 20s look te creeren. Er zijn workshops zijde schilderen en sieraden maken en masterclasses patterncuting a la madame Vionet (één van de grondleggers van moulage).

Sinterklaascadeaus om zelf te maken

potloden

De Sint is weer in het land. Heb je je cadeaus al binnen? Nee? Als je tijd hebt hebben we hier wat leuke tips voor je die je in een avond snel zelf in elkaar naait.

Mooie opberger voor potloden

Potloden erin en oprollen maar. We hebben in de studio een werkbeschrijving voor je. Geen tijd om te naaien? Je kunt bij Studio Zip ook een kant en klare versie kopen.

Knuffel

Een knuffel haak, brei of naai je natuurlijk gewoon zelf. Pinterest is een prima startpunt om ideeën op te doen. Dit vilten vosje is bij ons favoriet.

Telefoonhoesjes zijn ook makkelijk te maken. Wat dacht je van dit superleuke & simpele idee.

Textiel Uittip: Fashion in the Air

Een expo om bij weg te dromen

 

IMG_2951

 

Come fly with me, come fly away with me, klinkt er uit de speaker. De stewardessenkleding hangt letterlijk up in the air. Als je dacht dat er weinig te ontwerpen valt aan de kleding van stewardessen, bewijst de tentoonstelling Cabin Crew het tegendeel.

Onder de titel Cabin Crew, Fashion in the Air toont De kunsthal Rotterdam tot februari 2018 een selectie uit de verzameling van Cliff Muskiet. Deze Nederlandse purser en zelfverklaarde uniformfreak verzamelde 1417 uniforms van 527 verschillende luchtvaartmaatschappijen.

Er zijn uniforms vanaf de jaren ’50 tot heden, een uniform met een bontmuts van American Airlines en een met kangoeroe-print uit Australië. Een psychedelische tuniek met dito leggin een hoofddeksel trekt mijn aandacht. Een uniform uit begin jaren ‘ 70. Het doet me denken aan het laatste seizoen van Mad Man waarin Donald Draper regelmatig het vliegtuig pakt om zijn vrouw in California te bezoeken. Mm, Donald Draper, wat was dat ook al weer voor liedje? Come fly with me, come fly away with me’

Meer weten?

Erika bedankt

Hoe de hoed terugkwam op het Binnenhof

 

NL-HaNA_2.24.01.05_0_933-0821

Gisteren bood het binnenhof weer een kleurrijk beeld: Prinsjesdag draait niet alleen om politiek en begrotingsperikelen maar vooral ook om: hoeden! Het is nu al jaren een traditie dat vrouwelijke prinsjesdaggangers met een hoed op verschijnen. Dit is echter niet altijd zo geweest.

 

Net als in het dagelijks straatbeeld waren ook op het binnenhof op de derde dinsdag in september de hoeden ver te zoeken. Toen Erika Terpstra in 1977 voor het eerst deelnam aan Prinsjesdag als lid van de Tweede Kamer waren er welgeteld drie vrouwen die een hoed droegen: de Koningin, een ambassadeursvrouw en Erika. Een teleurstelling voor het kersverse kamerlid: ‘als je op Prinsjesdag al geen hoed kan dragen, wanneer dan wel?!’

 

In de jaren daarna volgde steeds meer vrouwelijke Kamerleden het voorbeeld van Terpstra, velen grepen de hoed aan om een politiek statement te maken. Inmiddels zijn hoeden onderdeel van de traditie. Wil je ze nog eens de revue laten passeren? De NOS bracht ze mooi in beeld.

Bron: https://isgeschiedenis.nl/nieuws/hoedjes-op-prinsjesdag

Winkelhaak = weggooien? niet met visible mending

http://honestlywtf.com/diy/diy-sashiko-boro-denim-repair/

sashikodenim13

 

Maak van een scheur een decoratie

Vorig jaar kocht ik een heerlijke broek. Comfortabel en toch netjes, casual chic. Natuurlijk zat er binnen de kortste keren een scheur in. En nee, niet op de naad. Gewoon een ouderwetse winkelhaak.

Inmiddels ben ik blij met die scheur. Het gaf me net dat zetje om me te verdiepen in visible mending technieken. Er ging een wereld voor me open.

boro

Boro & Sashiko

Hoewel deze eeuwenoude Japanse hersteltechnieken zijn geboren uit schaarste, kunnen ze prachtige resultaten opleveren. Door de armoede op het Japanse platteland en de kostbaarheid van katoen waren mensen genoodzaakt zo lang mogelijk met hun kleding te doen. Gaten werden gerepareerd door er lapjes indigostof over te naaien (boro). Om de lappen op het kledingstuk vast te zetten en te verstevigen werd er met rijgsteekjes, vaak met wit garen, overheen geborduurd. Met de simpele rijgsteekjes werden de mooiste grafische patronen gecreeerd.

Creatief stoppen

Ook in Nederland was het lang gebruikelijk om kleding te herstellen. Ieder meisje leerde op school hoe ze kleding en linnengoed moest onderhouden en herstellen. Ze maakten stoplappen om technieken te oefenen: stoppen, doorstoppen en mazen.

stoplap

Het goede nieuws is dat al deze oude technieken een bron van inspiratie zijn om kleding niet alleen te repareren, maar ook nog eens veel mooier te maken.

Ik draag inmiddels mijn broek weer, nog steeds heel comfortabel en nu ook nog eens uniek en persoonlijk.

Verder lezen

NRC artikel over herstel van textiel

Blog over boro 

Pinterest is de plek om voorbeelden te vinden van creatief repareren met deze technieken.

De bovenste foto komt van de blog van Erica & Lauren. Hier vind je meteen een handige tutorial.

De jurken van het rijks

Kleding in de bieb
Bruidsjurk

Vorige week was ik in de OBA. Niet om een boek te lenen, maar om te horen hoe de textielrestauratoren van het Rijksmuseum te werk gaan. De lezing was onderdeel van modemuze@oba, echt een aanrader!

De vondst van Texel

Zo vertelde Sjouke Telleman over de vondst van Texel. Je hebt vast wel gehoord over de 17de eeuwse jurk die bijna intact uit een een scheepswrak kwam, na ongeveer 350 jaar onder water te hebben gelegen.

108 fragmenten

Sjouke vertelde dat er naast de jurk nog eens 108 fragmenten van textiel zijn gevonden. Samen met een collega deed zij onderzoek naar de vondst. Een hels karwei om materiaal te onderzoeken wat soms onder je vingers uit elkaar valt. Toch is het gelukt om een redelijk beeld te krijgen van de vondst. De fragmenten zijn gegroepeerd en in kaart gebracht. De weefsels, decoratie en conditie is beschreven. Soms waren fragmenten nog te herleiden tot hun oorspronkelijke doel: mouwen, een kraag. Soms ook helemaal niet. Meer onderzoek is dus nog hard nodig, want hoe bewaar je textiel dat zo lang onder water is geweest? En van wie was nou die jurk?

modeprent

Achter de schermen bij het Rijks

Nog meer jurken kwamen voorbij in het verhaal van textielrestauratoren Mieke Albers en Marjolein Koek. Zij werken achter de schermen aan het restaureren en conserveren van de modecollectie van het Rijksmuseum. De oudste kostuumcollectie in Nederland die op dit moment bestaat uit zo’n 135 objecten. Zij spelen ook een belangrijke rol in het opzetten van modetentoonstellingen.

Op zoek naar het juiste silhouet

Marjolein Koek vertelt wat er allemaal komt kijken bij het presenteren van kleding op mannequins. Nooit geweten dat er zelfs een woord voor is: mannequinage of costume mounting. De pop dient ter fysieke ondersteuning van de vaak kwetsbare kledingstukken, maar ook voor de presentatie van het juiste silhouet. Daarvoor moet Marjolein vaak uitgebreid onderzoek voor doen: want hoe werden de kledingstukken nu precies gedragen? Ze bekijkt modeprenten en schilderijen uit de periode of gaat te raden bij andere collecties. Met een idee van hoe het eindresultaat eruit moet zien gaat ze aan de slag om de pop op te bouwen. Daar zijn soms heel wat lagen stof voor nodig en soms zelfs een complete structuur waar de jurk op komt te rusten.

BK-NM-8471

Fashion op netflix

marilyn-monroe-402096_1280

Er staat een lang weekend voor de deur met heerlijke temperaturen. Wil je na een dag strand lekker chillen, maar ben je door al je favoriete series heen? Hier wat tips voor de netflixende fashionita.

Iris

Een wandelende mode-onliner-machine. 80 jaar oud, uberhip en ze zegt dingen als: individuality, so lost these days. Een aanrader als je geïnspireerd wil worden om radicaal te kiezen voor je eigen stijl.

The true cost

Na het kijken van deze docu weet je precies wat er schort aan fast fashion. Een echte wake-up call. De film laat zien wat er mis is in de mode-industrie, maar laat ook dappere activisten aan het woord die zich inzetten voor verandering.

The september issue

Kijk mee over de schouder van ijskoningin Anna Wintour, editor in chief van Vogue. De modewereld ligt aan haar voeten en zij bepaalt wie er wel en niet in het dubbeldikke septembernummer terecht komt.

The Atelier

Voor deze serie moet je wel tegen hyperactieve hoofdpersonages kunnen. Mayuko is net klaar met haar studie textieltechnologie en gaat aan de slag bij lingerie-atelier Emotions. Haar draai vinden valt niet mee. Pre van deze serie is dat je de meest waanzinnige lingeriesetjes voorbij ziet komen.

Zoek je stijlinspiratie?

Dan is er keuze genoeg. Klassiekers met Marilyn Monroe, The Great Gatsby, Flashdance of Clueless.

Veel kijkplezier!

Mode langs de meetlat

sewing-machine-2001762_640

Kopstukken uit de internationale modewereld kwamen gisteren bijeen op de Copenhagen Fashion Summit. Zij spraken over de noodzaak om de mode-industrie te verduurzamen en dat is hard nodig: het is de meest vervuilende industrie na de olie-industrie! Hoog tijd voor ons als modeliefhebbers om ook verantwoordelijkheid te nemen.

Wat gaat er precies mis bij de productie van onze kleding?

Mens: Veel van onze kleding wordt genaaid onder erbarmelijke omstandigheden. Onder druk om zoveel mogelijk, zo snel mogelijk te produceren om de de zoveelste nieuwe collectie tijdig in de winkels te krijgen werken textielarbeiders extreem lange dagen. Werkdagen van 14 tot 16 uur komen voor. De veiligheid en gezondheid van de arbeiders lijkt er niet toe te doen. Fabrieken zijn vaak gevaarlijk en er wordt geen beschermingen geboden tegen giftige stoffen die soms bij het werk vrijkomen. Gelukkig komt kinderarbeid bijna niet meer voor in het productieproces. Maar, een stap daarvoor in de katoenteelt en de veredeling van stoffen, wordt nog steeds kinderarbeid aangetroffen.

Milieu: Zoals in mijn vorige blog beschreven ontstaat onze kleding uit plantaardige, dierlijke en kunstmatige grondstoffen. Nu denk je vast dat het met de natuurlijke grondstoffen wel goed zit. Niets is minder waar. Bij de teelt van katoen wordt namelijk enorm veel water gebruikt en ook zijn er vele liters landbouwgif mee gemoeid. Dit heeft een enorme impact op het milieu. De intensieve teelt put de bodem uit, de gifstoffen zorgen voor bodemverontreiniging. Ook bij de nabehandeling van materialen: verven, anti-krimpbehandelingen en wassen zijn vele soorten chemicaliën gemoeid.

Maatschappij: De industrie blijft collectie na collectie over ons uitstorten. Door de lage prijzen verliezen we het gevoel van waarde voor onze kleding. We kopen veel meer dan we nodig hebben en geven daardoor ongemerkt juist meer geld uit. Zowel consumenten als winkels gooien kleding makkelijk weg. Wist je dat overschotten gewoon verbrand worden?

Wat kunnen we doen om de situatie te verbeteren?

Als je zelf kleding maakt – of op maat laat maken door vakmensen in Nederland – ben je al heel goed bezig. Je waardeert het creatieve en ambachtelijke aspect van kleding. Op je zelfgemaakte creatie ben je vast zuinig. Als je meer wilt doen kun je letten op de materialen waarmee je werkt. Kies bijvoorbeeld voor fair trade en biologische katoen. Kleding waar je op bent uitgekeken kun je ruilen op een kledingruilfeestje of upcycelen. Hierover binnenkort meer op deze blog. Voor meer informatie en tips:

Waarom zelf mode maken zo leuk is

En hoe je steeds een beetje beter wordt

sew-1864543_1920

Ken je dat gevoel? Je gaat de stad in, of je klikt rond in de online shop van je favoriete kledingzaak, maar je kunt niets vinden. Leuk model, maar die kleur! Die roesjes, waarom?

Over smaak valt niet te twisten, maar als het gaat om mode, zijn we vaak overgeleverd aan de smaak van anderen: ontwerpers en inkopers. Leuk voor de dag komen in kleding waar je je comfortabel in voelt kan dan best een opgave zijn.

Zelf kleding maken lijkt dan de uitkomst. Ooit begon ik met hooggespannen verwachtingen. Ik zou wel even een heel setje voor mezelf maken: rok, top en jasje. Patronen en stof uitzoeken waren een feest, maar daarna begon het grote afzien.

De juf, die ik toen had, was oldskool en liet me alles doorslaan en rijgen. Tegen de tijd dat mijn setje af was, was ik er al lang en breed op uitgekeken.

Laatst las ik Big Magic van Elisabeth Gilbert. Een boek over creativiteit. Ze betoogt dat je vooral lol moet hebben in het proces en niet te hoge eisen aan het resultaat moet hebben. Af is beter dan goed is haar credo.

Inmiddels zit ik weer op naailes: bij Studio Zip. Een plek waar iedereen op maat wordt begeleid. Wil je oldskool degelijk: prima! Wil je snel resultaat, ook goed. Ik heb de lat wat lager gelegd en heb nu al drie dingen af die ik met veel plezier heb gemaakt. Bij alles wat ik maak word ik een klein beetje beter en dat is nu precies de magie van gewoon doen en je eigen creativiteit omarmen.

Van vezel tot zelfgemaakt kledingstuk

tissues-996560_1920

Mijn favoriete onderdeel van ieder naaiproject is toch wel met forse voorsprong het uitzoeken van de stof. Het liefst op de markt of in de stofhandel waar schaamteloos gevoeld en betast kan worden :) Maar ook online kan ik me uren vermaken. Inmiddels heb ik dan ook al een fijne collectie restjes en miskopen opgebouwd. Om jullie dit te besparen hier wat achtergrondinformatie over textiel en tips voor stofkeuze.

Stoffen kun je op twee manieren indelen: op grondstof en op fabricage. Wat grondstoffen betreft zijn er twee hoofdcategorieën: natuurlijke en synthetische stoffen. Natuurlijke stoffen zijn gemaakt van plantenvezels (katoen, linnen, maar ook bamboe en hennep) of van de vacht van dieren. Nu denk je natuurlijk meteen aan schapenwol, maar ook van het haar van de agorageit, kasjmiergeit en de alpaca (superschattige beesten!) wordt goed garen gesponnen. Synthetische stoffen zijn er legio en worden van verschillende grondstoffen gemaakt, bijvoorbeeld polyester, nylon en acryl van aardolie.

Stoffen worden gefabriceerd door de vezels te spinnen tot garen en dit vervolgens te weven of breien tot textiel. Maar stoffen kunnen ook ontstaan door de vezels direct te verwerken tot stof door bijvoorbeeld verhitting (zo wordt vilt gemaakt).

De herkomst van stof en de manier waarop de stof gefabriceerd is heeft impact op hoe de stof zich gedraagt. Zo nemen natuurlijke stoffen meestal beter vocht op en voelen ze fijner aan op de huid.

Hoe kies je nu de beste stof voor je volgende project? Meestal staat bij de beschrijving een stofadvies. Is dit niet het geval bepaal dan of de stof rekbaar moet zijn of niet, of het soepel moet vallen of wat stugger mag zijn. Let op het gewicht van de stof. Voor blouses, topjes en soepele rokken ga je voor de lichtste stoffen. Zwaarder stoffen gebruik je voor (spijker-) broeken, jasjes en jassen. In de meeste webwinkels wordt het gewicht van de stof aangegeven.

Bedenk ook of een stof fijn is om mee te werken. Tricot heeft de neiging om op te rollen en gladde stoffen kunnen makkelijk verschuiven tijdens het knippen en naaien. Beginners kunnen het best aan de slag met niet rekbaar katoen of linnen en daar kun je hele mooie dingen mee maken.

Meer weten over textiel? Deze handige naslagwerken vind je gewoon in de bieb:

  • Handboek Naaitechnieken
  • Textielgids voor modeontwerpers

Veel naaiplezier!