Over ons

Hallo!
Wij zijn Jolanda & Anja van Studio ZIP. Jolanda zorgt voor de inhoud  en de begeleiding van de lessen, Anja regelt de zakelijke kant van de studio zoals de mailtjes en inschrijvingen, de website en administratie. Lees hieronder meer over onze visie en de studio.

Jolanda en Anja zijn de oprichters van Studio ZIP, een dynamische naaistudio gevestigd in Den Haag. Sinds eind 2011 geven zij lessen, cursussen en workshops in het ontwerpen én naaien van mode. Jolanda geeft de lessen. Anja zorgt voor de communicatie, de website en de administratie. ‘Zo vullen wij elkaar perfect aan.’ Liefde voor het ambacht zit er eigenlijk al heel lang in; Jolanda’s oma was coupeuse, Anja’s opa kleermaker. In navolging van haar oma heeft Jolanda de opleiding ‘Mode en Kleding’ gevolgd. De vaardigheden die ze daar leerde kon ze toepassen bij een kindercircus, waar ze jarenlang kostuums en decors maakte. ‘Dat ambachtelijk werken zit in onze genen. Wat wij willen overdragen aan onze cursisten is dat het voldoening geeft om zelf dingen te te creëren. Je moet meer moeite er voor doen dan een kledingstuk vluchtig aanschaffen in een winkel, en daardoor heeft het meer waarde. Je koestert het zelfgemaakte object meer omdat je het hebt zien ontstaan.’

Naast naailessen biedt Studio ZIP méér. ‘We zijn erg gegroeid de laatste jaren. Dit komt denk ik doordat het momenteel heel populair is om zelf kleding te maken, maar ook door wat we uitstralen. Wij zijn enthousiaste dertigers die de liefde voor het vak willen overdragen op een ontspannen manier.’ ‘Wat ook bijzonder is, is dat we nu werken met een team van modeontwerpers die hun eigen fashionlabel hebben. Zij zetten hun kennis om in toegankelijke en inspirerende lessen. Op deze manier vullen wij het gat tussen de professionele modewereld en hobbyisten die zelf mode maken. We geven nu samen met de modeontwerpers les in kleding ontwerpen, zo hebben wij bijvoorbeeld de Fashioncursus en Mode illustratie en styling cursus opgezet’.

Jolanda en Anja vinden het belangrijk dat het ook voor gezinnen met lage inkomens mogelijk is om hun creativiteit te ontplooien. Anja: ‘In ons gezin moest er altijd zuinig aan gedaan worden. Ik kwam niets te kort, maar elk dubbeltje moest omgedraaid worden. Gelukkig leerde mijn moeder me met de naaimachine omgaan, en werd ik vrij gelaten in de keuze voor een creatief beroep. Met Studio ZIP willen we bereiken dat iedereen creatieve cursussen kan volgen. Om deze reden zijn wij een samenwerking met de Ooievaarspas en Stichting Leergeld aangegaan. Minima krijgen 50% korting en kinderen kunnen zelfs gratis een cursus volgen, en een gratis naaimachine via de stichting krijgen.’

Studio ZIP biedt een gevarieerd programma aan vol leuke cursussen en workshops. Voor kinderen envolwassenen (mannen en vrouwen).

Facebook: studiozipnaailes
Twitter:
@studiozip